ΑΝΔΡΕΑΣ Α. ΑΡΤΕΜΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΣΚΩΝ (cd's
http://aartemhspoetica.blogspot.com/2017/01/19.html

Ο συνθέτης κι ερμηνευτής Ανδρέας Α. Αρτέμης ασχολείται με τη Λόγια κυρίως μουσική. Μπήκε στην προσωπική συνθετική του δισκογραφική δραστηριότητα το 2000-1.Πρόκειται για ανεξάρτητες παραγωγές του ,με ηχογραφήσεις σε στούντιο αλλά και ηχογραφήματα από  παραστάσεις του, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Με τη σύνθεση ασχολείται από τη δεκατία του ’80.Είχαν προηγηθεί  (ζώντας στην Αθήνα αλλά και ταξιδεύοντας σε άλλες χώρες) πολλές εμφανίσεις του σε ιδιωτικούς και δημόσιους  χώρους της Ελλάδας, Κύπρου κι εξωτερικού, προβάλλοντας τη μελοποίηση της ποίησης αλλά ταυτόχρονα και την Ελληνική ψυχή της Κύπρου, μέσα από ιδιαίτερης μουσικής συνθετικής σημασίας έργα.

Η μουσική του, έντυσε ποιήματα-στίχους από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, με  ερμηνευτή τον συνθέτη, αλλά και συνεργάτες του,( οι περισσότεροι μαθήτευσαν κοντά του).

Μελοποίησε έργα σπουδαίων δημιουργών, καθότι σε αυτό συνέβαλαν πολυσυλλεκτικοί παράγοντες από την αρχή της συνθετικής δραστηριότητας, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980,που ο συνθέτης ζούσε στην Αθήνα κι αλλού. Πολλοί μελοποιηθέντες ποιητές-στιχουργοί έχουν περάσει οι περισσότεροι, στη σιωπηλή διάσταση της «άλλης όχθης». Ωστόσο το έργο τους μελοποιημένο και καταγραμμένο σε cd’s υπαρκτό.

Ο συνθέτης Ανδρέας Α. Αρτέμης χαίρεται και σφίγγει το χέρι σε όσους ενεργά στηρίζουν, συμπορεύονται ή εμπλέκονται στο παρόν και στο μέλλον με τις συνθετικές και δημιουργικές του γενικότερα δραστηριότητες.

 


               
   ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ  ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΔΙΣΚΟΙ:

«ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΞΕΥΕΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ»
Από τον Κορνάρο, τον Χορτάτση, τον Καζαντζάκη, στις Κυπριακές Ρίμες του Έρωτα.
21ος Δίσκος...Ο απόηχος της  παράστασης στο Ηράκλειο Κρήτης τον Ιούλιο 2017 κυκλοφόρησε αμέσως μετά σε διπλό άλμπουμ δίσκο-cd.
Στην όλη εργασία παίζουν μαζί μου κι ερμηνεύουν δικές μου συνθέσεις με σθένος και αγάπη, σπουδαίοι καλλιτέχνες.Στην  εργασία αυτή λαμβάνουν μέρος:
Jacqueline Anna Crikitt, Ελένη Ευσταθίου,Δένα Αντωνίου,
Μαρία Ευσταθίου στις ερμηνείες και στα κρουστά.
Αναστασία Αρτέμη στο μαντολίνο,στις αφηγήσεις η Μαρία Διακάκη,στο κανονάκι ο εξαιρετικός Παπαγιώργης Τζάβλας και στα πλήκτρα ο συνθέτης.
Η όλη ηχογράφηση, που μπορείτε να ακούσετε, βρίσκεται στο youtube στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/playlist…





                             ΑΦΑΙΡΕΤΚΟΣ ΛΟΓΟΣ & ΜΟΥΣΙΚΗ:
                 «Ακατοίκητο Όνειρο σε Νερένια μάτια».
Πρόκειται για τη συνθετική εργασία (CD) του μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Α. Αρτέμη , με μελοποίηση  ποιημάτων του Χρήστου Μαυρή. 


Ο «ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ» ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΔΡΕΑ Α. ΑΡΤΕΜΗ
Με αφορμή την εικοστή στη σειρά δισκογραφημένη εργασία του συνθέτη κι ερμηνευτή Ανδρέα Α.Αρτέμη: «Ακατοίκητο Όνειρο σε Νερένια μάτια» σε ποίηση Χρήστου Μαυρή.

Η μουσική της ποίησης και της ερμηνείας του συνθέτη Αρτέμη μας αφήνει και πάλι σπουδαίες εντυπώσεις, κτυπώντας «κέντρο»αυτή τη φορά….Πρόκειται κατ’ αρχήν για ένα συνθέτη που γράφει κι ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο τα  μουσικά του έργα τρείς δεκαετίες… πια!
Η μουσική του Ανδρέα Αρτέμη  στη συγκεκριμένη εργασία του «Ακατοίκητο Όνειρο σε Νερένια μάτια» σε ποίηση Χρήστου Μαυρή, έχει ένα απλό αλλά και περίπλοκο συνάμα τρόπο επεξεργασίας του ήχου του, θέλοντας ίσως από νοοτροπία γενικότερη την ποίηση του Χρήστου Μαυρή να υπερίπταται μέσα στο ερμηνευτικό-συνθετικό  ταπεραμέντο του. Καταφέρνει λοιπόν ο συνθέτης να μας συγκινήσει με μια συνεχή εναλλαγή μουσικοποιητικών αντιθέσεων.
Δεν μπορούμε βέβαια να κατανοήσουμε τα μεγάλα νοήματα και την ύπαρξη της ποίησης με τη λογική , παρά μόνο με το συναίσθημα, τη συγκίνηση, που αυτή η ερμηνεία-μουσική της  μας υποβάλλει. Είναι γνωστό ότι η υποβλητική δύναµη της ποιητικής γλώσσας κατορθώνεται µε τα πολλαπλά «σχήµατα λόγου», κερδίζει στη µεγαλύτερη στιγµιαία οξύτητα, τη µεγαλύτερη δυνατή πολλαπλότητα («πολυσηµία»)..κι έχει συγγένεια µε τη µουσική. Ο Συνθέτης καταφέρνει να μας δείξει  τη δική του οπτική, τη δική του αναδημιουργία, «τη μουσική της ποίησης».
Μέσα από μια καθαρότητα ποιητικών αφορμών κι έντονης  φορτισμένης μουσικής - ερμηνευτικής ατμόσφαιρας, μας καθηλώνει. Η μουσική της ποίησης σε μια εποχή που διεκδικεί άλλα μοντέλα ακουσμάτων και διαφυγής, το νέο συνθετικό  έργο του Ανδρέα Α. Αρτέμη,σε ποίηση Χρήστου Μαυρή, μας απελευθερώνει ή μας «παρασύρει» σε υψηλών συναισθημάτων ψυχοσυντονιστικές αποδράσεις.
Καλοτάξιδο να’ναι  το νέο έργο συνθέτη και ποιητή.
Σίγουρα, σύντομα θα  βρει τους εκλεκτούς εκείνους αποδέκτες του και θα τους μαγέψει. E.X





ΑΝΔΡΕΑΣ Α.ΑΡΤΕΜΗΣ
«Στην Κρήτη ο Έρωτας Τοξεύει τα Τραγούδια…»
Από τον Κορνάρο, τον Χορτάτση, τον Καζαντζάκη,στις Κυπριακές Ρίμες του Έρωτα.
Ο Μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Α. Αρτέμης  παρουσίασε τις μουσικές  Κύπρο-κρητικές προσεγγίσεις του  στην «Πύλη Βηθλεέμ» στο Ηράκλειο της Κρήτης το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017.
Πήραν μέρος-στα τραγούδια ,στο χορό και στα κρουστά:
JACQUELINE ANNA CRICKITT, ΕΛΕΝΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ,
ΔΕΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ 
 ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΚΑΚΗ  στις αφηγήσεις 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΤΕΜΗ-μαντολίνο
ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ ΤΖΑΒΛΑΣ -κανονάκι
 ο Συνθέτης ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΤΕΜΗΣ  στα πλήκτρα και στην ερμηνεία.
Η Παράσταση μας στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Ευχαριστούμε τους φίλους -ες που μας τίμησαν με την παρουσία τους.











Ανδρέας Α. Αρτέμης «Το Ένδον της Μνήμης»

Πρόκειται για την 19η στη σειρά δισκογραφική εργασία του μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Α. Αρτέμη.Επίσημη παρουσίαση του νέου δίσκου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24 Αθήνα) την Τετάρτη  10 Μαϊου 2017 στις 6.00 το απόγευμα.
Η μουσική κι ερμηνεία του συνθέτη  στο cd διαπλέκονται με τις σύγχρονες ποιητικές φωνές  της Μαριάννας Βλάχου Καραμβάλη και του Δημήτρη Καραμβάλη
(7+7 ποιήματα...) "μέσα από την επιμονή της μνήμης να αναπλάθει και να μεταπλάθει  τις εικόνες της στο πέρασμα του χρόνου…".
Η δισκογραφική εργασία είναι μια επισφράγιση της μακρόχρονης αδελφικής φιλίας που συνδέει τον συνθέτη με τους ποιητές και συντελεστές του δίσκου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ανδρέας Α.Αρτέμης μελοποιεί από τη δεκαετία του 1980 και σύγχρονες ποιητικές φωνές, ένα δύσκολο εγχείρημα που στόχο έχει να αναδείξει το εσώτερο διάστημα της μουσικοποιητικής τέχνης.



Γράφει ο Χρήστος Μαυρής:
ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ''ΙΑΝΟ'' ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ  ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Την Τετάρτη 10.5.2017, παρουσιάσθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ''ΙΑΝΟΥ'' (επί της Σταδίου) η νέα δισκογραφική δουλειά του Ελληνοκύπριου μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Α. Αρτέμη, πάνω σε ποίηση των γνωστών Ελλήνων ποιητών Μαρίνας και Δημήτρη Καραμβάλη. Ήταν μία βραδιά που περιλάμβανε ομιλίες για τους τιμώμενους, (ποιητές και μουσικοσυνθέτη), με απαγγελίες από τους ίδιους τους ποιητές και στη συνέχεια ζωντανή ερμηνεία όλων των τραγουδιών του δίσκου. Εντύπωση προκάλεσε η αθρόα προσέλευση του κοινού στην εκδήλωση που υπολογίζεται ότι τα άτομα που την παρακολούθησαν ξεπερνούσαν τα 300! Έγινε πραγματικά το αδιαχώρητο. Ήταν εκεί λογοτέχνες (ποιητές και πεζογράφοι), μουσικοί, δημοσιογράφοι, Ακαδημαϊκοί, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πολλοί άλλοι.
Είχα αποδεχθεί την τιμητική  πρόσκληση του φίλου-μου Ανδρέα  Αρτέμη και παρέστηκα στην εκδήλωση (ο μόνος από την Κύπρο) για να πω δύο κουβέντες (σε αυστηρά χρονικά πλαίσια) για τον ίδιο και το έργο-του.
 ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΤΕΜΗΣ
Έχει ειπωθεί, κυρίες και κύριοι-αγαπητοί φίλοι, κατ’ επανάληψη-και καλά ειπώθηκε-πως η πλατειά διάδοση και αναγνώριση της σύγχρονης Ελληνικής ποίησης, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, οφείλει τα μέγιστα στη μουσική. 
Για την ακρίβειαν οφείλει χάριτας στους εμπνευσμένους μουσικούς που έσκυψαν με πραγματική αγάπη πάνω στη δουλειά των σύγχρονων Ελλήνων ποιητών όπου, αφού πάντρεψαν την ποίηση αρμονικά με τη μουσική-τους, στη συνέχεια άφησαν το δημιούργημά-τους να παραβγεί με αξιώσεις στα σταυροδρόμια και τις λεωφόρους του παγκόσμιου πολιτισμού.
Είναι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, τα ονόματα των Ελλήνων ποιητών, μειζόνων ή ελασσόνων, που δέχθηκαν τις ευεργετικές ικανότητες των συνθετών και της μουσικής-τους. 
Ενδεικτικά και επιλεκτικά αναφέρω τη μεγάλη βοήθεια που δέχθηκε η ποίηση του Σεφέρη, του Ελύτη και του Ρίτσου από τη μουσική του Θεοδωράκη.
Ένας τέτοιος εμπνευσμένος μουσικός είναι και ο Ανδρέας Αρτέμης, τον οποίο τιμούμε απόψε και που θα έχουμε την χαρά σε λίγο να ακούσουμε τις δημιουργίες-του.
Ο Ανδρέας Αρτέμης, όπως είναι γνωστό, έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα 19 ψηφιακούς δίσκους, οι οποίοι περιέχουν δική-του μουσική. Μουσική όμως που έχει γραφτεί από αφορμή την ποίηση. Δηλαδή εργάζεται σχεδόν άπάνω σε ποιητικά κείμενα. Υπολογίζω πως έχει μελοποιήσει μέχρι σήμερα ποιήματα 200 ή και περισσότερων ποιητών. Ποιήματα σε παραδοσιακή  μορφή ή σε ελεύθερο στίχο. 
Και εδώ, πιστεύω, δικαιωματικά ανήκει στον Ανδρέα Αρτέμη μια πανελλήνια πρωτιά. Η πρωτιά του μουσικοσυνθέτη που έχει μελοποιήσει τους περισσότερους Έλληνες ποιητές. 
Αναφέρω κάποια ονόματα: Σαπφώ, Καρυωτάκης, Μυρτιώτισσα, Λαπαθιώτης, Μαρία Πολυδούρη, Ρίτα Μπούμη-Παπά, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Θεοδόσης Πιερίδης, Κώστας Ουράνης, Μάνος Κράλης, Τεύκρος Ανθίας, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Χριστόδουλος Γαλατόπουλος, Γιάννης Σκαρίμπας, Μενέλαος Λουντέμης, Νίκος Καζαντζάκης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης κ.ά..
Από τη συνεργασία που είχα μαζί-του τα τελευταία χρόνια διαπίστωσα με έκπληξη πως είναι ένας άνθρωπος που αναπνέει και ζει για τη μουσική. Ειλικρινά, είναι σκυμμένος πάνω από το πιάνο-του από το πρωί μέχρι το βράδυ. 
Δηλαδή, θέλω να επισημάνω πως τον Ανδρέα Αρτέμη ως δημιουργό τον διέπουν δυο βασικές αρχές, οι οποίες είναι το πάθος και η αγάπη. Πάθος για τη μουσική και αγάπη για τους ποιητές. 
Είναι σίγουρα προικισμένος και χαρισματικός μουσικοσυνθέτης, πιστοποιημένος με την κόκκινη σφραγίδα της Θείας Δωρεάς. Και αυτό γιατί η μουσική-του, αλλά και η φωνή-του, έρχονται από τα βάθη του μυστηρίου, της αγάπης και της ιστορίας.
Υπό αυτή την έννοια έχει κατορθώσει να δημιουργήσει γνήσια μουσικά έργα, μέσα στα οποία είναι αποτυπωμένος ο ελληνικός ουρανός, η ελληνική θάλασσα και ο ελληνικός πολιτισμός. Γενικά το ελληνικό φως. Είναι μουσικά έργα που αιφνιδιάζουν και καταπλήσσουν τους ακροατές-τους για την υψηλή ποιότητα της τέχνης που περιέχουν.
Με άλλα λόγια, η μουσική-του γαληνεύει και ανορθώνει τις γονατισμένες ψυχές-μας που αντιπαλεύουν καθημερινά και αδιάκοπα μέσα σ’ ένα άγρια τρικυμισμένο κόσμο. 
Είναι μουσική που μπορεί να μας οδηγήσει από το πυκνό σκοτάδι στο άπλετο φως, από την πίκρα και την απογοήτευση στην χαρά και την αισιοδοξία.
Προσωπικά, υποκλίνομαι στο μεγάλο ταλέντο-του, την ανεξάντλητη όρεξή-του για δημιουργία και τη σεμνότητά-του.
Ενώπιον-σας σήμερα δηλώνω με εντιμότητα πως είμαι υπερήφανος που τον έχω φίλο-μου.
Χρήστος Μαυρής
Δημοσιογράφος, ποιητής ,μελετητής
 


         

                                                        ΕΠΙΛΟΓΕΣ από ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
 
ΕΞΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΕΡΜΗΝΕΥΣΑΝ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΑΝΔΡΕΑ Α. ΑΡΤΕΜΗ

Στο CABARET VOLTAIRE στην Αθήνα  το βράδυ της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2017 η μουσική παράσταση ήταν σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον συνθέτη Ανδρέα Α. Αρτέμη, που πλαισιωμένος από " Έξι γυναικείες Φωνές", μαγέψαν το κοινό τους στο ασφυκτικά γεμάτο από μουσικούς, ποιητές, στο Cabaret Voltaire στο Μεταξουργείο, στην καρδιά της Αθήνας.
Μαζί με τον Ανδρέα Α. Αρτέμη  έλαβαν μέρος:
Jacqueline Anna Crickitt, Αννέτα Σιμούδη, Δένα Αντωνίου, Ελένη Ευσταθίου  Μαρία Μπεγνή και Μαρία Διακάκη.
Φιλική συμμετοχή είχε ο Δημήτρης Σαμαρτζής.Την βραδιά πλαισίωναν φίλοι ποιητές, ηθοποιοί, μουσικοί  παλαιοί και καινούργιοι συνεργάτες του συνθέτη.
Στην όλη διαδικασία της τρίωρης αυτής μουσικής μυσταγωγίας, ακούστηκαν ερωτικά τραγούδια και ποιήματα από όλο το φάσμα της πολύχρονης δισκογραφικής δραστηριότητας του συνθέτη, αλλά και ανέκδοτα κομμάτια ερμηνευμένα,τόσο από τον ίδιο αλλά και από τις συνεργάτιδες του.