ΑΝΔΡΕΑΣ Α. ΑΡΤΕΜΗΣ


              ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΕΝΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΦΕΓΓΑΡΙΩΝ
H 16η συνθετική εργασία με οργανικά αλλά και τραγουδιστικά κομμάτια “ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΕΝΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΦΕΓΓΑΡΙΩΝ”εξ ολοκλήρου δημιούργημα ηχητικό αλλά και παραγωγή του συνθέτη Ανδρέα Αρτέμη.Πρόκειται για “πολυμορφικό”εκφραστικά μουσικόστρόβιλο ερωτικής ερμηνευτικής,μιας"άλλης διάστασης"του πάθους. Στις διαπλεκόμενες ηχοχρωματικές εντάσεις της εργασίας αυτής, ο προικισμένος ακροατής μπορεί να αισθανθεί την αρμονία της ποίησης και της μουσικής.
Είναι η πρώτη φορά που ολοκληρωμένα παρουσιάζει δική του ποίηση μελοποιημένη σε δίσκο, όπως κι οργανικά που συνοδεύουν την όλη παραγωγή."Η έννοια του ήθους στη μουσική συνδέεται με την αντίληψη ότι η μουσική μπορεί να ασκεί επίδραση στην ψυχή του ανθρώπου.Σύμφωνα με τη θεωρία του ήθους, κάθε ερμηνευτική κίνηση κρύβει μια ανάλογη συναισθηματική αντίδραση κι αυτό χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη εργασία"


https://www.youtube.com/playlist?list=PLgLIRLbJl4tbsZuqoH-mA0AV4AFi62IW7


ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΕΝΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΦΕΓΓΑΡΙΩΝ του ΑΝΔΡΕΑ Α. ΑΡΤΕΜΗ
Γράφει ο Ψυχίατρος Κώστας Γέρουλας

Πρόκειται για ένα άλμπουμ, όπου καταπάτησε τη λογική της πραγματικότητας, ανακάτεψε τα σήματα και τα χρώματα, μετατόπισε τα βάρη και τούς όγκους τού φυσικού κόσμου, εξάρθρωσε τούς ήχους και προσπάθησε να ξαναπλάσει μέσα από το χάος την καινούργια ποιητική γλώσσα. Την ιδιόρρυθμη μα και τη συχνά υποβλητική γλώσσα που μας μιλά για την ιστορία ή καλύτερα για τον εσωτερικό μύθο. Το πνεύμα τού ποιητή ζητεί «Σηματωρό και Κήρυκα», για να κατευθυνθεί προς το φως, για να εκφράσει(σαν Κήρυκας) το ανέκφραστο. Κι εδώ, στο σημείο τούτο, εισβάλλει στην ποίηση το σύμβολο, που εκτινάσσεται από το ασύνειδο πεδίο της ψυχής, από τον κόσμο της φαντασίας, από την οραματική δύναμη τού δημιουργού, την προφητική έλλαμψη που τού παραχωρείται, και ζητεί με σημεία και τέρατα υπερρεαλιστικής γραφής να υποδηλώσει το νόημα τού ποιητικού λόγου. Ωστόσο, η συμβολική εικόνα τού φεγγαριού αποκαλύπτεται στον Αρτέμη με όλο το βάρος της ευθύνης στην αποστολή του ως ποιητή-δημιουργού. Βαθύτατα λυρικός ο ποιητής, δεν κινείται «στον υψηλό κύκλο των ιδεών» για να ξεδιαλύνει το μέγα πρόβλημα της ζωής και τού θανάτου, αλλά συμπάσχει με όλες του τις δυνάμεις μπροστά στις μελλοντικές συνέπειες, χωρίς ωστόσο να ζητεί «μιαν απόκριση μέσα από προσχεδιασμένες έννοιες τού λογικού». Ωστόσο, εδώ στη γη των κοπετών και των θρήνων, η αγωνία των πνευματικών ανθρώπων συνεχίζεται. Η κραυγή τού Αρτέμη-κραυγή αλήθειας και αγάπης για τον κόσμο το μικρό, τον μέγα- ακούγεται τραγική, καθώς ο ποιητής αντικρίζει την παχυλή αδράνεια των ανθρώπων. «Γιοί των ανθρώπων τι να πω; Τα φριχτά σηκώνει η γης κι η ψυχή τα φριχτότερα!».




ΑΝΔΡΕΑΣ Α. ΑΡΤΕΜΗΣ-VOICE OF PASSION :ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΕΝΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΦΕΓΓΑΡΙΩΝ

Δεκαέξι εργασίες δισκογραφικές του μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Α. Αρτέμη συμπληρώνουν  το ακουστικό αποτέλεσμα μια μακρόχρονης επεξεργασίας μουσικοποιητικού ενδιαφέροντος κι εξαιρετικής σημασίας, τεράστιας ερμηνευτικής ικανότητας από εκείνες τις σπάνιες στην εποχή μας.
Η πρόσφατη δέκατη έκτη στη σειρά δισκογραφική εργασία του, μας αιφνιδίασε με την πολυπλοκότητα και “ιδιόρρυθμη” ερμηνευτική ικανότητα του συνθέτη της. Πηγή φωνής, που κύλισε από το υπερπέραν γεμάτη ηχοχρωματικές εντάσεις...
Πεισματάρης, στο είδος της μουσικής που υπηρετεί με σοφία κι αφοσίωση. Και κατανοεί σε βάθος το ά-μετρο, κόντρα στην αντιποιητική εποχή , με φωνητικούς παλλόμενους  ήχους σπουδαίους, μεγάλων αναπνοών κι εντάσεων!
Μας παρασέρνει αυτή η φωνή, σε τόπους δύσβατους για τα γήϊνα... Oι ποιητές ασφαλώς, τα καταφέρνουν καλύτερα ίσως να μας κάνουν να νιώσουμε τι σημαίνει ερωτικό πάθος Γιατί έχουν τις λέξεις να το πουν, χωρίς να προσπαθούν να το εξηγήσουν; Ρίγος λοιπόν και βαθιά συγκίνηση για το ταξίδι το προσφερόμενο, με τη  σπάνια δύναμη πάθους  στην εκφραστικότητα, ερμηνεία και την μουσικοποιητική τέχνη  του μουσικοσυνθέτη  Ανδρέα Α. Αρτέμη.
E.X